STEMNING

STEMNING

Tonerne skal være helt rene

Der findes i dag flere måder at stemme et klaver på, og det kan være svært at skelne imellem dem.

I diskanten vil nogle måske stemme diskanten for højt. De bruger mest kvinter, kvarter og oktaver for at stemme klaveret, hvis de da ikke som langt størstedelen af danske klaverstemmere bruger en maskine, deres telefon eller ipad og stoler på, at denne er præcis nok!!

Jeg selv bruger også oktaver, tertser, sekster og septimer og dobbelt decimer. Jo flere intervaller jo bedre.

Og så bruger jeg kun mine ører - IKKE maskine!

Det er heller ikke uvæsentligt, hvordan man placerer stemmenøglen i forhold til stemmenaglen, for selv om naglen er lavet af jern, kan den give sig i formen, når den belastes. Forkert og uprøvet stemmenøgleføring kan fx medføre, at hullerne til naglen bliver større.

 Et akustisk klaver eller flygel bliver med tiden falskt, om man spiller på det eller ej. Det sker på grund af svingninger i temperaturen og luftfugtighed i løbet af året. Om vinteren er fugtigheden og temperaturen oftest lav, om sommeren omvendt.

Denne forskellighed i fugtighed/temperatur gør, at sangbunden og strengene påvirkes, så for at du får størst mulig glæde af dit piano, anbefaler jeg, at det stemmes minimum én gang om året, og helst på samme tid hvert år - gerne to stemninger hvis det bruges professionelt.

Almindeligvis stemmes et instrument flere gange i forbindelse med en koncert.

En stemning tager imellem 45 min - 1,5 time afhængig af instrumentets forfatning, og om det står i “kammertonen” i 440 HZ eller skal trækkes derop.

Hvad vil en stemning så koste?

Der er flere faktorer, der kan have indvirkning på prisen, og derfor er det altid det bedste at tage kontakt til mig for en præcis prisaftale.

stem m baggrund 3
stem m baggrund 2
stem m baggrund 1
" jeg har et klassisk flygel fra Hornung & Møller, som blev total istandsat for nogle år siden med et virkelig smukt og godt resultat. Hele familien elsker at spille på det. Derfor får vi 1 til 2 gange om året besøg af Jens, hvor hele flyglet får en tur, så klang og musikoplevelsen bliver så god som mulig.
Det spiller bare perfekt når flygelet har været i hænderne på Jens "

Lisbeth Arkil